Steigerhouten meubelen zelf maken

door | 19 december 2023

Tegenwoordig is het wonen in een landelijke stijl erg in trek. Voor de meubelen wordt daarom zowel voor binnens- en buitenshuis vooral steigerhout gekozen. De dikke planken van het steigerhout bieden een robuust en authentiek uiterlijk. Steigerhouten meubelen zelf maken is tegenwoordig behoorlijk in trek.

Bed van steigerhout

Een belangrijke reden dat steigerhout zo erg in trek is, komt vooral omdat het een houtsoort is, die bijzonder stevig is en weinig onderhoud vergt.

Door het gebruik van nieuwe steigerhouten planken, die afgewerkt worden met een beits heb je meubelen, die er bijzonder mooi uitzien. Je kunt bijvoorbeeld whitewash of greywash beits gebruiken.

In eerste instantie werd steigerhout alleen voor tuinmeubelen gebruikt, maar nu geldt dat ook voor de meubelen die binnen worden geplaatst.

Meubelen van steigerhout kopen?

inhoud tekst

Wanneer je besloten hebt om voor binnen meubelen te kopen, die van steigerhout zijn gemaakt, kun je showrooms en winkels gaan bezichtigen om je keus te bepalen.

Als je de meubelen gevonden hebt, die je graag wil hebben en je kijkt naar de prijs, dan zul je schrikken.

Steigerhouten meubelen zijn schrikbarend duur. Omdat je ze toch wil hebben, kun je besluiten om ze zelf te gaan maken.

Nu moet je niet denken, omdat je nooit geklust hebt, dat je de meubelen niet zelf kunt maken. Dat is niet waar. Wanneer je in staat bent om een plank te zagen, kun je ervan uitgaan dat het maken van je meubelen ook voor jou is weggelegd. Bij de bouwtekeningen van Fred Schouten wordt hiervan uit gegaan.

Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Wanneer je dit artikel gelezen hebt, weet je dat ook jij de meubelen zelf kunt maken.

Wil je snel de website bekijken waarop uitgelegd wordt wat je moet doen om de meubelen, die wil hebben, zelf te maken? Klik dan op deze link!

Wat is vooral belangrijk als je de meubelen zelf gaat maken?

Bed van Steigerhout
Bed van Steigerhout

Op de eerste plaats moet je, voordat je gaat beginnen, kijken of je de juiste gereedschappen hebt.  

Vervolgens moet je voor jezelf nagaan waar je de meubelen gaat maken. Je moet een ruimte hebben waar je niet in de buitenlucht staat, omdat het bewerkte en onbewerkte hout droog moet blijven.

Als je eraan begint, moet je het met plezier doen en precies te werk gaan. Je gemaakte meubelen moeten beter en mooier uitzien, dan de meubelen die je zou kunnen kopen.

Welke meubelen kun je maken?

Je kunt de binnen meubelen onderverdelen. Daarbij kun je denken aan:

Woonkamermeubelen:

 • Banken en fauteuils
 • Bijzettafels
 • Boekenkasten
 • Salontafels
 • Wandmeubels

Meubelen voor de slaapkamer:

 • Bedden (eenpersoons, tweepersoons, stapelbedden, etc.)
 • Commodes
 • Kledingkasten
 • Nachtkastjes

Meubelen voor de eetkamer:

Kinderkamermeubelen:

 • Kinderbedden
 • Commodes
 • Kinderbureaus en -stoelen
 • Opbergmeubelen voor speelgoed

Kantoor- en studeerkamermeubelen:

 • Bureaus
 • Bureaustoelen
 • Archiefkasten
 • Boekenkasten

Meubelen voor in de tuin

Wat is na het juiste gereedschap belangrijk?

De bouwtekeningen bundel

Wanneer je nog nooit geklust hebt, is het allerbelangrijkste wat je moet hebben “een goede bouwtekening”.

Een goede bouwtekening moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Op de bouwtekening moeten alle maten overzichtelijk en op de juiste plaats staan weergegeven. Moeilijke verbindingen moeten vergroot zijn weergegeven, zodat je eenvoudig kunt zien hoe zo’n verbinding in elkaar zit. Wat zeer belangrijk is en zeker niet mag ontbreken is de materialen lijst. Je moet, als je de bouwtekening in handen hebt in een oogopslag kunnen zien wat je allemaal aan materiaal nodig hebt.

Waar vind je een goede bouwtekening?

Ga je kijken op internet, dan zul je veel bouwtekeningen tegenkomen van de meubelen die je wil gaan maken.

Gebruik deze bouwtekeningen echter NOOIT. Doe je dat wel, dan zul je problemen krijgen wanneer je je meubelen wil gaan maken. Er is altijd wat aan de hand met de bouwtekeningen, die je van het internet haalt.

Hoe kom je dan wel aan een goede bouwtekening?

Fred Schouten
Fred Schouten

Wil je verzekerd zijn van een goede bouwtekening, dan moet je die van Fred Schouten gebruiken.

Fred Schouten, die vele jaren als timmerman heeft gewerkt en zelf een verwoed klusser is en was, kreeg in de praktijk dagelijks bouwtekeningen onder ogen, die niet in orde waren. Op een bepaald moment kon hij daar niet meer tegen en is toen zelf bouwtekeningen gaan maken en verzamelen, die aan alle eisen voldoen.

Fred Schouten heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Inmiddels is de eerste bundel van verzamelde verschillende bouwtekeningen uitgegroeid tot een verzameling van meer dan 10.000 verschillende. Ook worden er nog steeds nieuwe aan toegevoegd.

Fred Schouten is een tijd geleden erachter gekomen dat steigerhouten meubelen erg in trek kwamen. Hij is toen begonnen aan een bundel van steigerhouten meubelen en andere producten die van steigerhout gemaakt worden. De bundel van steigerhout is behoorlijk uitgebreid.

Kan iedereen de bouwtekeningen van Fred Schouten gebruiken?

Niet iedereen kan zomaar de bouwtekeningen van Fred Schouten gebruiken.

Wanneer je een eenmalige kleine bijdrage betaalt, kun je levenslang alle bouwtekeningen van Fred blijven gebruiken.

Wanneer je de bijdrage betaald hebt, kun je de bouwtekening van je meubelen uitzoeken. Je bent misschien bang om de meubelen uit te zoeken, omdat het zo’n grote verzameling is. Daar hoef je je echt geen zorgen over te maken. Omdat alles keurig is gerangschikt, heb je de juiste bouwtekening van de meubele,n die je wil maken, snel gevonden.

Wanneer je een bouwtekening door een tekenbureau zou laten maken, ben je zo een paar honderd euro kwijt. Daarvoor krijg je dan één bouwtekening. Door nu een klein bedrag te betalen, kun je levenslang alle bouwtekeningen van Fred Schouten gebruiken.

De gratis Bonussen

Zodra je het eenmalig bedrag betaalt, krijg je ook gratis een aantal bonussen.

De bonussen zijn bij elkaar veel meer waard, dan het eenmalige bedrag dat je voor het lidmaatschap betaalt.

Hoe ga je te werk?

Je zoekt in de bundel van de steigerhouten producten, de meubelen, die je wil maken. De projecten zijn gemakkelijk stap-voor-stap te maken.

Bij elke bouwtekening zit een heldere handleiding. Op die manier weet je hoe het in elkaar zit en hoe jij zelf stapsgewijs de meubelen kunt maken.

Iedere bouwtekening bevat ook de materialenlijst. Je weet dan precies wat je moet hebben. Je kunt met de materialenlijst naar de bouwmarkt gaan om de materialen te kopen. Je kunt het totaalbedrag uitrekenen en weet dan ook hoeveel je goedkoper uit bent door de meubelen zelf te maken.

Het belang van zelf je meubelen maken

Het is bijzonder fijn als je je meubelen perfect gemaakt hebt.

Het voelt zeer bevredigend dat je met je handen kunt maken wat je ogen zien. Je zult complimenten van je vrienden en kennissen krijgen en dat doet je goed. Het is een heerlijke gewaarwording.

Slaapkamer kast steigerhout voor een goede inrichting
Slaapkamer kast steigerhout

Je meubelen zullen er mooier en beter uitzien, dan wanneer als je ze gekocht zou hebben. Ook bespaar je veel geld door ze zelf te maken.

De werkvolgorde

Je zoekt in de bundel de meubelen uit die je wil maken.

Zodra je de bouwtekening van de meubelen gevonden hebt, die je wil hebben, kun je hem downloaden.

Na het downloaden, ga je de bouwtekening uitdraaien. Met de bouwtekening ga je naar de bouwmarkt om de materialen te kopen.

Thuisgekomen ga je de planken stap-voor-stap op maat zagen. Zodra alles is gezaagd, kun je de meubelen in elkaar zetten en afwerken. Het eindproduct zal verbluffend zijn.

Wil je naar de website van Fred Schouten? Klik dan op deze link!